Proteza dentara - o solutie imbratisata de multe persoane. Sfaturi de ingrijire, Clinica Trident Bucuresti

Lipsa dintilor este o problema dentara destul de grava, care ajunge sa fie un impediment de vorbire si chiar de a se alimenta pentru persoanele afectate. Aceasta problema dentara poate fi usor solutionata cu ajutorul unei proteze dentare conventionale.

 

Proteza dentara reprezinta o solutie functionala si estetica de completare a dintilor lipsa si de readucere a zambetului placut, in special la varste inaintate. Pentru ca aceasta problema apare frecvent la persoanele in varsta, asupra carora anii si-au pus amprenta nu doar pe aspectul exterior, ci si “interior” - dintii, medicii dentisti propun solutia cea mai eficienta – refacerea arcadelor dentare cu ajutorul unei proteze dentare.

Tipuri si procesul de fixare a protezei dentare

Proteza dentara, in functie de starea dintilor, este de doua tipuri: partiala sau totala. Proteza  partiala este o solutie pentru inlocuirea unor dinti (in cazul in care sunt 3-4 dinti lipsa) si proteza totala substituie lipsa tuturor dintilor de pe un maxilar. In cazul in care sunt mai multi dinti lipsa pe arcada (un numar de 4-5 dinti), iar dintii restanti nu sunt afectati parodontal, medicii pun la dispozitie o proteza dentara scheletata.

 

Cum se mentine proteza dentara?

 

Proteza totala se sprijina pe mucoasa si os, mentinerea fiind data de crearea unui vacuum (succiune) intre proteza si mucoasa, stabilitatea este asigurata de respectarea formatiunilor campului protetic, dar si de pozitia corecta a dintilor de la nivelul arcadei artificiale. Proteza partiala se sprijina pe mucoasa si os, dar si pe dintii restanti,  fiind  sutinuta cu ajutorul crosetelor.

Proteza scheletata este mentinuta cu ajutorul crosetelor si/sau a sistemelor speciale cum ar fi  capse, culise, magneti,  telescoape.

In spatele protezei, exista un procedeu complex, de masurare a maxilarului, de identificare a muscaturii si de inregistrare a relatiilor dintre cele 2 maxilare, etc., procedeu care atesta fabricarea unei proteze personalizate si adaptabila gurii fiecarui pacient.

Cum ingrijiti o proteza dentara. 10 sfaturi esentiale de care depinde durata de viata a protezei

 

Proteza dentara ofera un zambet frumos, cu aspect natural, si, mai presus de toate, durabil in timp, daca igiena este corect executata. Sfaturile de mai jos, de ingrijire a protezei, te vor ajuta sa ai un zambet frumos si rezistent in timp:

 

  1. Curatati proteza dentara cel putin o data pe zi, dar si dupa mesele principale, pentru a indeparta resturile de mancare.

  2. Clatiti proteza cu un jet de apa, folositi o periuta cu peri moi si spalati proteza cu sapun obisnuit. Evitati pastele de dinti cu actiune abraziva puternica, precum cele cu efect de albire a dintilor.

  3. Periati cu grija toata suprafata protezei, inclusiv cea interioara si manuiti-o cu atentie, astfel incat sa nu o fracturati sau sa indoiti crosetele sau alte piese de ancorare.

  4. Curatati cavitatea bucala, inclusiv gingiile si dintii ramasi, precum si limba si mucoasele orale.

  5. Protezele dentare mobile se introduc intr-o solutie speciala preparata dintr-o pastila destinata igienizarii protezelor diluata intr-un pahar cu apa. In felul acesta improspatati aspectul protezelor.

  6. Nu folositi niciodata apa fierbinte deoarece puteti modifica forma si structura protezei.

  7. In timpul noptii, pastrati proteza in apa/solutie speciala, pentru a nu se usca si deforma.

  8. Nu tineti niciodata proteza in solutii antiseptice, intrucat ar putea afecta metalul din care sunt fabricate elementele de ancorare.

  9. Curatati cavitatea bucala in fiecare dimineata, inainte de a introduce proteza in gura. Prin acest pas, indepartati placa bacteriana de pe mucoase si improspatati respiratia.

  10. Intrebati medicul stomatolog despre specificatiile unice pentru proteza dentara pe care o purtati, in special in cazul celor metalice.

 

Poti avea un zambet frumos si natural la orice varsta, indiferent de boala care a dus la pierderea dintilor naturali. O proteza dentara este o solutie eficienta, estetica si functionala.

 
 
Sunteți aici: Home Using Joomla! Using Extensions Components Content Component Article Category Blog Proteza dentara - o solutie imbratisata de multe persoane. Sfaturi de ingrijire, Clinica Trident Bucuresti