Bine ai venit in lumea igienei orale.

De ce este asa de importanta igiena orala?

Sample image

Existenta unor dinti sanatosi precum si a unor lucrari stomatologice ( obturatii, coroane dentare, punti dentare, proteze mobilizabile, implanturi dentare etc.) cu o durata lunga de viata, este direct conditionata de o igiena orala corecta si minutioasa.

Fara o igiena bucala riguroasa, cele mai sofisticate si complexe lucrari dentare au un prognostic nefavorabil iar aparitia cariilor si a bolii parodontale nu va putea fi evitata.

Curatarea dintilor si a cavitatii bucale trebuie facuta pe tot parcursul vietii, indiferent daca este vorba de dinti naturali sau artificiali, coroane sau punti dentare, implanturi sau proteze mobilizabile.

Frecventa periajului ar trebui sa fie de 3 ori pe zi ( dupa fiecare masa ) dar este obligatoriu de cel putin 2 ori pe zi ( dimineata si, mai ales, seara ).

Ce se poate intampla in lipsa unei igiene orale corecte ?

Dupa fiecare masa, la nivelul gingiei dintilor, se acumuleaza placa dentara. Placa dentara este o depunere albicioasa si lipicioasa care apare pe suprafata dintilor dupa fiecare masa.

Este o retea de bacterii si resturi alimentare si constituie principala cauza de imbolnavire a dintilor si tesuturilor gingivale. Daca persista mai mult timp, se calcifica, transformandu-se in tartru dentar.

Igiena orala corecta are ca si principal scop indepartarea eficienta a placii dentare. In caz contrar, microbii din placa dentara vor produce atat infectii la nivelul dintilor, cat si la nivelul parodontiului marginal.

Care sunt cele mai importante aspecte ale igienei orale corecte ?

Periajul dentar

Este cel mai important aspect al unei igiene orale corecte.

Cum se realizeaza periajul dentar corect ?

se executa miscari verticale si usor rotatorii dinspre gingie spre fata ocluzala a dintelui, inclinand periuta la 45 de grade fata de linia gingiei. La nivelul suprafetelor ocluzale ale dintilor ( partea dintelui cu care muscam ), se executa miscari dinspre obraz spre limba.

Durata periajului dentar corect este de aproximativ 3 minute. Lucrarile mobilizabile se indeparteaza inainte de periaj si se spala separat cu periuta si pasta de dinti, restul dintilor din cavitatea bucala curatindu-se dupa aceeasi tehnica.

Alegerea pastei de dinti

Se recomanda alegerea unei paste cu continut de fluor dar consideram ca efectuarea unui periaj corect si cu o frecventa corespunzatoare este cu mult mai important decat felul pastei de dinti folosita.

Exista si paste de dinti specifice, recomandate in cazul sensibilitatii crescute a zonelor gingivale, dezgolite ale dintilor.

Alegerea periutei de dinti

Este de preferat alegerea unei periute cu peri nu foarte duri pentru a nu provoca leziuni ale gingiei. Periuta de dinti trebuie schimbata cand incepe sa se uzeze, cel putin o data la trei luni.

Se pot alege periute manuale sau periute electrice care usureaza procesul de periaj. Un periaj manual corect se va ridica intotdeauna la nivelul periajului cu periute de dinti electrice.

Apa de gura

Prin clatire, poate ajunge in spatii din cavitatea bucala ce nu pot fi curatate cu periuta de dinti. Are efect antibacterian si un miros foarte placut. Se recomanda clatirea timp de 20-30 secunde dupa spalarea dintilor.

Ata dentara

 

Este eficienta prin faptul ca ajuta la eliminarea resturilor interdentare care nu au iesit la periaj.

sursa: infodentis.com

Sunteți aici: Home Blog Articole igienă orală De ce este asa de importanta igiena orala?